Davosa: vášeň pro krásné hodinky

Davosa 1861 Abel Frederic Hasler

Na počátku histoie značky Davosa stál v roce 1881 hodinář Abel Fréderic Hasler.

Švýcarská značka Davosa navazuje na tradiční řemeslnou výrobu hodinek a bohatou historii firmy Hasler & Co S.A., jejíž počátky se datují do roku 1881. Jako mnozí z tamějších hospodářů se i Abel Fréderic Hasler (*1861) začal věnovat hodinařině, aby si ukrátil dlouhé čekání na jaro a aby částečně kompenzoval nízké zimní příjmy. Toto krásné řemeslo nenadchlo pouze samotného Abela, ale i jeho 6 synů. Nejtalentovanějším a nejodhodlanějším z nich byl Paul Hasler (1883-1977), který byl již od malička fascinován komplikovanými strojky a ostatními nástroji, jež byly k nalezení v otcově pracovně. Po vyučení a naspoření počátečního kapitálu mohl konečně založit svou vlastní dílnu, která pod názvem Paul Hasler Terminages d’Horlogerie kompletovala a dodávala součástky různým prestižním značkám.

Davosa dýnko

Na počátku byla fascinace krásou hodinařiny. Vášeň pro jejich práci pohání hodináře v dílnách Davosy už od roku 1881.

Vleklou krizi ve 30. letech 20. století Paul překonal díky vysoké kvalitě produkce, kterou odběratelé velmi oceňovali a nedošlo tak k výraznému poklesu poptávky. Jeho podnik v této době dokonce rostl a zaměstnával již 12 hodinářů. Krátce po konci války se Paulovým plnohodnotným partnerem stal jeho bratr David (1897-1951), který do té doby ve firmě působil jako technický ředitel. Společnost začala s produkcí vlastních hodinek, které byly prodávány jak v Evropě, tak ve Spojených Státech, ale neustále také produkovala součástky pro ostatní hodinářské firmy.

Během 60. let firma dále prosperovala a zapojila se do ní už třetí generace Haslerovců. V roce 1964 vstupuje do společnosti Kurt Wittwer, jež má podpořit především obchodní aktivity. Jelikož dosáhl značných úspěchů při vstupu na nové trhy, začal dohlížet i na proces výroby samotný a podílel se i na vývoji nových výrobků. Vrcholem tohoto období byla specializace na hodinky se sofistikovaným strojkem.

Hasler & Co. SA Fabrique DˇHorlogerie

V roce 1974 mění společnost název na Hasler & Co. S.A.

V 70. letech se naplno projevil vliv východu a technická revoluce přinesla quartzové strojky, které téměř vytlačily klasické mechanické hodinky. Pokud chtěla Hasler & Co S.A. přežít, musela do svého portfolia zařadit i bateriově poháněné hodinky.

Současná podoba značky vzniká ale až v roce 1993. Hasler & Co S.A. zahajuje spolupráci s německým distributorem hodinek Bohle GmbH, který působil na německém trhu od 60. let. V této době opět začíná růst poptávka po mechanických hodinkách. Vzniká tedy značka Davosa, která zúročuje bohatou historii a know-how Hasler & Co S.A. Z počátku vznikají pouze omezené série chronografů s kalibrem Valjoux 7750/7751, regulátorů a modelů s ukazatelem rezervy nátahu. Postupem času s růstem poptávky se produkce rozšiřuje a vznikají hodinky, na kterých lidé oceňují výborné zpracování, prvotřídní materiály a kvalitní švýcarské strojky. Ceněny jsou především za zachování výborného poměru cena – kvalita.

Švýcarské hodinky Davosa - důraz na detail

Hodinky Davosa se těší oblibě díky preciznímu ručnímu zpracování, kvalitním materiálům a špičkovým švýcarským strojkům.

V roce 2000 přebrala Corinna Bohle zodpovědnost za strategický vývoj značky. Marketing a distribuce jsou od tohoto okamžiku řízeny z Německa. Vyšší kvalitu pak zajistila akvizice specializovaných subdodavatelských firem.

Od roku 2012 je rodina Bohle majitelem společnosti Davosa. I když se pořád jedná o nezávislé, rodinné podnikání, je značka Davosa již neoddělitelnou součástí světa hodinek.

V současném portfoliu nalezneme hodinky pro všechny příležitosti. Od tradičních sportovních kousků (řada Performance), „potápěčských“ (řada Diving) až po decentní, společenské hodinky či volnočasové hodinky (Executive, Heritage, Diva, Urbane). Na výběr jsou jak mechanické, tak quartzové strojky. Vedle klasické luminiscence v podobě oblíbené SuperLuminovy můžete u Davosy najít na potápěčském modelu Argonautic Lumis i trubice s tritiovou luminiscencí, která vydrží hodinky nepřetržitě osvětlovat až 15 let a nepotřebuje k tomu žádný zdroj světla (slunce či umělé osvětlení). Davosa má zkrátka pro každého něco. O tom, že Davosa v poslední době kráčí správným směrem, svědčí ocenění z hodinkového portálu www.watchtime.net, kde Davosa Argonautic Automatic 161.498.78 zvítězily v kategorii hodinek do 1000 €.

První modely hodinek Davosa naleznete už nyní na našem e-shopu.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *