Návrat od Apple Watch k mechanickým hodinkám

Již od dětství jsem na ruce nosil hodinky, od hodinek s kalkulačkou až po různé chronografy, které jsem si později oblíbil. Moje poslední hodinky byly ze série Casio Edifice.

Přibližně v čase uvedení Apple Watch jsem si plánoval koupit svoje první lepší, automatické hodinky. Možností ale bylo příliš mnoho a dlouho jsem nevěděl, které vybrat. Nakonec jsem si pořídil Apple Watch 2

Apple Watch

U Apple Watch bylo rozhodování jednoduché – 38 mm vs 42 mm. Materiál a barva pouzdra nehráli velkou roli, dominantou hodinek je totiž velký černý displej. Jako fanda do technologií jsem si koupil Apple Watch s průměrem 42 mm a začal je používat. Designově se mi Apple Watch nikdy nějak extra nelíbily, ale doplněné pěkným páskem dokázali být docela přijatelné. Stále však nevypadaly tak dobře jako klasické hodinky. Možná to bylo způsobeno i tím, že hodinky mají být v mém pojetí kulaté, ne hranaté.

Oznámení, na které byly Apple Watch zpočátku primárně určeny, jsem nikdy nepoužíval. Nerad se nechávám rušit jakýmikoli notifikacemi. I na telefonu povoluji aplikacím pouze badges, a to jenom aplikacím důležitým a vybraným.

S Apple Watch jsem používal hlavně funkce kolem sledování zdraví, abych měl dostatek pohybu, neseděl dlouho na zadku a podobně. To jsem se však postupně naučil dodržovat i automaticky, bez Apple Watch.

Apple Watch mě po necelých 3 letech začali nudit a zdát se mi zbytečné. Začal jsem se znovu zajímat o klasické mechanické hodinky.

Mechanické hodinky

Svět mechanických hodinek je velmi rozmanitý a má bohatou historii. Čím víc jsem v něm pátral, tím víc jsem si byl jistý, že chci znovu klasické mechanické hodinky.

Mechanické hodinky mají osobitý, nadčasový design, historii a jsou výsledkem odborné dovednosti. V módě budou i po další desetiletí a budou stále stejně dobře fungovat, často s minimálním poklesem hodnoty. S tím se Apple Watch nemůže nikdy srovnávat. A klasické hodinky navíc nemusíte každou noc nabíjet.

Dobré mechanické hodinky nemusí být vůbec drahé. I v kategorii pod 100 € je možné najít skvělé hodinky, například v případě Seiko dokonce s vlastními automatickými strojky.

Automatické hodinky

Klasické mechanické hodinky nemají žádnou baterii ani jinou elektroniku, pohon je řešen čistě mechanicky; strojkem, který se skládá z pružiny zajišťující pohon, a ozubených koleček. Tato pružina se natahuje ručně otáčením korunky. Specifickou kategorií jsou pak automatické hodinky. Ty obsahují mechanismus, který tuto pružinu natahuje pohybem ruky.

Hodinky nosíte přes den na ruce, rukou hýbete, a to vám je natahuje. Pokud je nenosíte, tak ještě den nebo dva vydrží běžet. Dražší hodinky můžete natahovat i manuálně otáčením korunky a udržovat je v běhu i když je zrovna nenosíte.

Mechanický strojek ale nikdy nedosáhne přesnosti strojku quartzového, při kterém je pohon zajišťován baterií a Quartz krystalů. U méně kvalitních mechanických strojků můžete očekávat odchylku více než 30 sekund za den, při běžných je to však často reálně pod 10 sekund za den.

Znamená to, že pokud chcete mít naprosto přesný čas, musíte ho každých pár dní nastavit. Zde přijde vhod tzv. hacking. Jde o funkci, při které se při vytažení korunky na nastavení času strojek zastaví. Stačí tak vytáhnout korunku, počkat, až bude sedět přesný čas a korunku znovu zasunout. Levnější hodinky tuto funkci většinou nemají a nastavení přesného času je komplikovanější.

Navzdory těmto pár malým nevýhodám má pro mě klasický strojek své kouzlo. Nosit na ruce něco, co nemá žádnou elektroniku, ale funguje čistě mechanicky, je v dnešní době celkem osvěžující.

Když jsem se tedy rozhodl vyměnit Apple Watch za automatické hodinky, znovu jsem měl stejný problém jako před lety. Nějaké si z toho obrovského množství vybrat.

Startovací automatické hodinky

Vždy se mi líbily hodinky vícero typů a nikdy jsem neměl nějaký vyhraněný vkus na jeden konkrétní typ, výběr hodinek tak byl opravdu náročný. Zatímco jsem se rozhodoval, jaké lepší automatické hodinky koupit, dostal jsem nápad. Co tak koupit si nejprve nějaké levné automatické hodinky? V podstatě na vyzkoušení, zda mi Apple Watch nebudou přece jen chybět a zda jsou automatické hodinky opravdu pro mě.

Seiko 5

Rozhodl jsem se začít se Seiko 5. Seiko je stará ověřená japonská značka, která dokáže za nízkou cenu vyrobit opravdu skvělé hodinky.

Série Seiko 5 je úplná klasika, vyrábí se v různých verzích již přes půl století a prodali se z ní miliony kusů. Například Seiko SNK809 jsou podle všech recenzí suverénně nejlepší automatické hodinky ve své cenové kategorii.

Na spodní straně mají dokonce průhled a můžete vidět, jak funguje automatické natahování. Jejich strojku by měl stačit servis jednou za 10 let.

S nasazeným NATO řemínkem nevypadají vůbec špatně, pokud se vám líbí takový trochu vojenský design hodinek.

NATO řemínek

Řemínky jsou samostatná kategorie, kromě klasických kovových, kožených a kaučukových jsou dnes oblíbené právě NATO řemínky. Možná díky Jamesi Bondovi, který je párkrát ve filmech použil se svými hodinkami Omega Seamaster.

Myšlenka je přitom velmi jednoduchá. Jde o dlouhý nylonový řemínek, který se nepřichytí klasicky na stěžejky, ale podvlékne se pod ně, aby i po uvolnění jedné stěžejky hodinky drželi na ruce. To se spolu s nízkou výrobní cenou hodilo v armádě, z níž tento typ přišel, a proto má i název NATO řemínek.

Výhodou NATO řemínků je i to, že je můžete velmi jednoduše měnit. Nejsou na to potřeba žádné nástroje, NATO řemínek je na hodinkách vyměněn za pár vteřin. Můžete tak každý den nosit jiný podle nálady.

Moje první lepší automatické hodinky

Po pár týdnech používání jsem usoudil, že Seiko 5 jsou fakt dobré hodinky vzhledem k jejich velmi nízké ceně a že mi Apple Watch vůbec nechybí. Byl tedy čas koupit si další, lepší automatické hodinky.

Strávil jsem několik týdnů studiem různých značek a jejich modelů, historie a samotným výběrem. Díval jsem na pilotní hodinky jako Sinn 104 St Sa, potápěčské hodinky jako Oris Divers Sixty-five … až jsem objevil Junghans a Bauhaus design.

Junghans Max Bill Automatic

Junghans je jedna z nejstarších německých hodinářských značek, založena byla před více než 150 lety. V minulém století spolupracovaly s Maxem Billem, jedním z nejlepších umělců školy designu Bauhaus.

Výsledkem je série Junghans Max Bill automatic, pro kterou jsem se nakonec rozhodl kvůli čistému designu, malé výšce a vypouklému sklíčku, které působí trochu retro.

Prostě nadčasový Bauhaus design. Samozřejmostí je vlastní Junghans strojek J800.1, hacking a možnost manuálního nátahu.

Závěr

Mechanické hodinky jsou skvělé, zážitek z nich je opravdu nesrovnatelný s Apple Watch. Namísto jedněch mechanických hodinek jsem si koupil hned dvě zcela odlišné. Trochu jsem se bál, že budu nosit jen jedny, ale jak Seiko tak Junghans mají u mě specifické místo.

Junghans Max Bill automatic jsou nejen hodinky ale i kousek historie designu. Seiko SNK809 je zase důkaz kvality japonského inženýrství.

Junghans používám jako své hlavní hodinky a Seiko jako tzv. beater, tedy hodinky i na tvrdší zacházení a aktivity, při kterých se nemusím bát o jejich poškození.

Autor: Igor Kulman

Originál článku najdete na webu Kulman.sk

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *