Trvalost PVD vrstvy

Jiří Brzan zeptal se před 4 roky

Dobrý den,

jakou máte zkušenost s černou barvou na hodinkách? Myslím PVD vrstvu, která je na hodinkách a na náramku. Je možné, že se časem ošoupe? Jakou má trvanlivost a liší se nějak technologie a kvalita?

Brzán

1 Odpovědi
Nejlepší odpověď
Darina Vokrojová Personál odpověděl před 4 roky

Dobrý den, pane Brzáne,

děkujeme za Váš dotaz. Obecně máme s PVD úpravou povrchů u našich značek velmi dobré zkušenosti (viz například značky Traser a Luminox). Jelikož se nejedná pouze o vrstvu nanesenou na základový materiál (jako například chromování mosazných pouzder u levných hodinek), ale povlak se částečně stává součástí materiálu, je jeho životnost opravdu vysoká.

Povlakování PVD (zkratka Physical Vapour Deposition) vyniká svými fyzikálními i chemickými vlastnostmi, především vysokou tvrdostí a odolností vůči otěru. Ze zkušenosti mohu říci, že PVD úpravy povrchu vypadají ve většině případů i po letech dobře (soudím dle hodinek, které se k nám vracejí na pozáruční výměny baterií apod.). Je samozřejmě nutné počítat s tím, že při nárazu se může povrch poškodit až na kovový základ a po letech intenzivního užívání se mohou objevit otěry na nejexponovanějších místech, ale při běžném užívání a normálním zacházení s hodinami bych se PVD úpravy nebála. Je však třeba nutné zmínit, že pokud už by došlo k události, kdy by byla PVD úprava porušena, nelze PVD jednoduše přeleštit a zbavit se tak škrábanců.

IP (zkratka Ion Plating) je technologie patřící do skupin metod PVD. Zde jsou iontové částice daného materiálu (například zlata, titanu) jsou doslova „vstřelovány“ vysokou rychlostí do povlakovaného povrchu (například oceli). Konkrétní typy IP úpravy:

  • IPG (Ion Plating Gold) pro zlatou barvu,
  • IPGR (pro červené odstíny),
  • IPB (iontové pokovení karbidem titanu pro docílení černé barvy)
  • a další.

Další technologie: Zlacení plátováním, Galvanické zlacení, SGP zlacení a další.

Za Helveti.cz – Darina Vokrojová

Autorem publikovaného příspěvku je Jiří Brzan. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.
Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek: